Doorgaan naar content

Op werkdagen voor 16.00u besteld, vandaag verzonden.

Klantbeoordeling 4,9 ★★★★★ Google & Trustpilot
Zoeken Sluiten

Blog

Hoe werkt Coliro Pearlcolors voor moderne kalligrafie? | How do you use Coliro Pearlcolors in Modern Calligraphy?

door Judith Joosten 27 Mar 2019

Zodra ik tijdens kalligrafie demo’s dat ene palet met glimmende kleurtjes tevoorschijn haal, zie ik de ogen van de toeschouwers direct naar de kleurtjes schieten. Als vrolijke eksters vragen ze mij graag het hemd van het lijf. ‘Wat is DAT voor mooi spul?’ Je ziet bijna de hartjes in hun ogen…

En geef ze eens ongelijk. Finetec is zonder twijfel mijn favoriete inkt en vandaag ga ik je dan ook alles vertellen over dit fantastische goedje. Wat het is, hoe het werkt en wat je er uiteindelijk zelf mee kunt maken. Wees voorbereid op een paar ‘oeh’s en ‘ah’s, want ik weet bijna zeker dat je het spul geweldig zult vinden.

Wat is Finetec? (of Coliro Pearlcolors)

Coliro is handgemaakte, sterk gepigmenteerde verf wat je kunt mengen met water tot een inkt. Qua werking is Coliro het meest vergelijkbaar met een gewoon waterverfpalet, maar qua resultaat is er een flink verschil. De grote hoeveelheid pigment in elke kleur zorgt ervoor dat de verf op zowel wit als zwart papier perfect dekkend opdroogt. Ja, dat hoor je goed! Ook op zwart! Wanneer je in de juiste substantie werkt, kun je nadat de verf is opgedroogd zelfs het resultaat voelen - zo mooi dik droogt het op.

Zoals je vast al wel hoort, is deze verf PERFECT voor luxe moderne kalligrafie teksten zoals envelop adresseringen. Ik zal je dan ook snel uitleggen wat je hiervoor nodig hebt om te starten.

Wat heb je nodig om met Coliro te werken?

Allereerst natuurlijk een kleur. Ik ben zelf vooral van de koper- en goudtinten, maar er zijn ontzettend veel verschillende kleuropties om uit te kiezen. Om te beginnen kun je een kleurtje kiezen om uit te proberen. Ik raad je wel aan om een leeg doosje erbij te kopen, zodat jouw kleurtje, waar straks veel water op komt te liggen, niet over tafel gaat schuiven en/of druppen. Mocht je dan helemaal verliefd zijn op Coliro (waar je bijna niet onder uit kunt..) dan kun je jouw collectie uitbreiden met extra losse kleurtjes. Een volledig palet kopen kan natuurlijk ook.

Naast Coliro zelf heb je een kalligrafie pen nodig (welke maakt niet zo gek veel uit), een niet al te klein penseel, een pipetje en natuurlijk goed kalligrafiepapier. Zet er dan alleen nog een glaasje water en voor de zekerheid wat keukenpapier naast and you’re good to go.

En nu? Hoe meng je Coliro verf tot een inkt?

We gaan dit voor het gemak gewoon even stapsgewijs doen, zodat je snel kunt schakelen naar het moment waar jij mogelijk vastloopt, mocht je Coliro al eens hebben uitgeprobeerd. Er zijn in totaal 10 stappen die belangrijk zijn voor succesvol werken met Coliro.

  1. Neem een flinke hoeveelheid water op met je pipet
  2. Bedek heel de kleur met water (ja, helemaal!)
  3. Laat dit even een paar minuten intrekken.
  4. Roer ondertussen alvast zachtjes door het water met je penseel.
  5. Zodra je ziet dat het water niet meer zo ‘klotsend’ reageert op het roeren met je penseel, is de inkt bijna goed genoeg gemengd om mee te werken.
  6. Roer met je penseel nog even een paar keer door voor de zekerheid.
  7. Breng de inkt aan op je kalligrafie pen door met je penseel langs de achterkant van de nib te strijken.
  8. Herhaal dit met de voorkant van je nib.
  9. Tik je pen eventjes af boven je Coliro kleur om wat overtollig inkt terug in de kleur te laten vallen
  10. En je kunt beginnen met kalligraferen!

Is dit ‘gedoe’ nou echt nodig?

Het korte antwoord is ja. Dit is de meest gemakkelijke manier om met Coliro te werken. Ik heb wel eens geprobeerd om de Coliro kleurtjes te vermalen tot poeder en dat dan te mengen met water, maar de verhouding water/poeder is zo gevoelig dat je al snel teveel water toevoegt waardoor je een hele nieuwe kleur moet kopen (en ze zijn doordat ze handgemaakt worden niet het allergoedkoopste spul) om dit mengsel weer aan te vullen. Daarnaast droogt Coliro hard op, dus is een potje met deze inkt erg moeilijk om lang goed te houden.

Ondanks dat Coliro wat extra handelingen vraagt, gebruikte ik deze inkt bijna exclusief bij al mijn gekalligrafeerde envelop adresseringen voor bruidsparen en grote merken. Meer dan eens heb ik 80 tot 150 enveloppen gekalligrafeerd met dit spul en uit ervaring kan ik je zeggen: het went. Echt. Het werken met het penseel om de inkt over te brengen naar je kalligrafiepen wordt een tweede natuur en is het mij altijd waard geweest wanneer je kijkt naar het resultaat. Er kan simpelweg niets tegenop.

Een paar veelgestelde vragen

Is Coliro waterproof?

Nee. Helaas niet. Omdat het op waterbasis wordt aangelengd is Coliro niet watervast. Een voordeel wel: omdat Coliro wel heel hard opdroogt is Coliro beter houdbaar bij een paar druppels water dan reguliere inkt.

Droogt het vanzelf weer op?

Jep. Denk er dus aan wanneer je dit op een locatie buitenshuis gaat gebruiken dat meenemen daarna lastig is omdat er de inkt nog nat is. Geef het gewoon de tijd, het droogt vanzelf weer hard op, waarna je de volgende keer dat je het wilt gebruiken gewoon weer op dezelfde manier aanlengt.

Er zit na een tijdje een groot gat in mijn Coliro rondje; alsof de kleur nooit goed gevuld was. Klopt dit wel?

Ja, dit klopt. Ik heb dit bij bijna al mijn kleuren gehad en is heel normaal. Je kleur is wel gevuld geweest, maar doordat je de meeste kleur oppakt uit het midden van het bakje en niet bij de randen, trekt de pigment van onder de resterende inkt weg en laat lucht achter. Je kunt dit voorkomen door goed op te letten dat je ook inkt opneemt van de randen.

Is Coliro lichtvast?

Het merk zegt zelf van wel. Eerlijk gezegd heb ik dit zelf nog nooit uitgeprobeerd, dus dat zou je eens moeten testen.

Kan ik het overal op gebruiken?

Voor zover ik weet wel! Ik heb het gebruikt op papier, hout, steen, glas, textiel… Het is heel multifunctioneel!

Wat zijn jouw favoriete kleuren die je het meeste gebruikt?

Mijn favoriete kleuren zijn 1200-110 Bronze, M005 Golden Orange, M610 Inca Gold (wat iets meer richting een zacht geelgoud gaat) en M012 Rose Gold.

Gaat het lang mee?

Oh, absoluut! Zeker wanneer je het alleen gebruikt voor kalligraferen, wat maar kleine hoeveelheden inkt vraagt omdat het dunnere lijnen zijn dan wanneer je er uitgebreid mee gaat verven, kun je met een kleurtje wel een stuk of 50 enveloppen schrijven zonder de inkt op te maken! 

This Friday there's exciting news! Subscribe to our newsletter and be the first one to know!

* indicates required
E-mailadres *
First name
 
 
 
 
Vorige post
Volgende post
Iemand kocht recent een
[time] geleden, vanuit [location]

Bedankt voor je inschrijving!

Dit e-mailadres is al geregistreerd!

Shop de set

Kies opties

Recent bekeken

Bewerk opties
Algemene voorwaarden
this is just a warning
Login
winkelwagen
0 items