Doorgaan naar content

Op werkdagen voor 16.00u besteld, vandaag verzonden.

Klantbeoordeling 4,9 ★★★★★ Google & Trustpilot
Zoeken Sluiten

Blog

Bloemen aquarellen // Deel 1: De juiste materialen

door Judith Joosten 01 Aug 2023

In een nieuwe videoreeks deel ik gratis tutorials om te starten met het schilderen van bloemen. Voor deze stijl van aquarellen heb je oefening nodig, maar natuurlijk ook wat basis materialen. Dat is een goede combinatie voor een mooi eindresultaat. Ben je aan het zwoegen en krijg je niet het eindresultaat wat je graag wil? Dan is de kans groot dat je geen goede materialen gebruikt.

Maar wat heb je nu nodig? In deze video ligt ik het verder toe. De belangrijkste items zijn: je papier, penselen en je verf. Die moet je goed hebben. Koop liever niet teveel, maar koop ze goed. 

 

Aquarel papier, cold pressed 100% katoen

In de video gebruik ik Arches Cold pressed 100% katoen papier. Dit blok is aan vier zijden verlijmd. Het papier is cold pressed en dat betekend dat er een klein beetje structuur in het papier zit. Katoen papier is wat duurder, maar dit is zeker iets dat verschil maakt in je eindresultaat. 

Je kan altijd wat goedkoper papier gebruiken voor het uitproberen van je compositie en het mooie papier gebruiken voor meer een eindresultaat. 

Die blokken van Arches zijn trouwens beschikbaar in blokken van 12 sheets of van 20 sheets. De blokken met 12 sheets die zijn aan 1 zijde verlijmd en die met 20 sheets zijn aan vier zijden verlijmd. Er zit een opening in, waar je een mesje in kan zetten om een blad los te snijden. Het handige van zulke blokken is dat het papier zo al opgestrecht op het blok zit. Beide edities zijn beschikbaar in heel veel verschillende maten.

Aquarelverf

Ik gebruik het palet van 24 kleuren Winsor Professional, een ideaal palet met basiskleuren. Deze verf is kunstenaarskwaliteit, en zijn lekker sterk van kleur. In deze verf zitten de beste pigmenten en bindmiddelen. Koop liever wat minder kleuren, want met deze kleuren kan je weer heel veel tinten mengen. Met zo’n set beperk je jezelf eigenlijk, en daardoor leer je jezelf weer extra technieken aan.

Laat je vooral niet weerhouden om te beginnen met aquarel omdat je denkt: ik moet zo’n dure set kopen. Ga je beginnen? Dan is een palet van de Cotman reeks super fijn. Dan merk je het verschil tussen de verf niet meteen. Die verf is een stuk voordeliger, en dat is niet vervelend. De prijs/kwaliteit verhouding van die verf is ontzettend goed. Vind je het echt moeilijk om kleuren te mengen? Dan is het ook heerlijk om met de set van Cotman met 40 kleuren, want het fijnste is om lekker te beginnen met schilderen en dat de materialen jouw dienen en niet andersom.

Bij elk palet dat je gebruikt, raad ik aan om een swatchkaart te maken van alle kleuren. Op deze manier zie je altijd welke kleuren er in je palet zitten en kan je makkelijk de kaart houden bij het item wat je wil schilderen. 

Bekijk hier alle Winsor & Newton paletten.

Als extra materialen: 

  • Een schone beker met water, hou dit water redelijk schoon zodat je kleuren niet ‘modderig’ worden.
  • Een keukenpapiertje, of een klein handdoekje om je penseel in te deppen.
  • Eventueel een mengpalet, ik gebruik dit porseleinen palet. Voordeel van een porselein is dat het geen kleur op neemt. Plastic is natuurlijk fijn om mee te nemen.
  • Een penseelhouder
  • Een fineliner (pigmentliner 0.6) 
  • Een mono zero gum
  • Een Blackwing potlood.

Penselen: die leg ik per video uit.

Stel je vraagjes vooral onder de video op Youtube!

Liefs,

Judith

Vorige post
Volgende post
Iemand kocht recent een
[time] geleden, vanuit [location]

Bedankt voor je inschrijving!

Dit e-mailadres is al geregistreerd!

Shop de set

Kies opties

Recent bekeken

Bewerk opties
Algemene voorwaarden
this is just a warning
Login
winkelwagen
0 items