Doorgaan naar content

Op werkdagen voor 16.00u besteld, vandaag verzonden.

Klantbeoordeling 4,9 ★★★★★ Google & Trustpilot
Zoeken Sluiten

Blog

Bloemen aquarellen // Deel 2: Compositie

door Judith Joosten 01 Aug 2023

Oeh, compositie, dat klinkt spannender dan het is. Het is wel erg leuk, want het is wel super handig om te kunnen tekenen voordat je gaat schilderen. Dat scheelt een hoop in het ‘verspillen’ van mooi aquarelpapier. Het helpt je heel erg om eerst te schetsen en goed te kijken naar het item dat je gaat schilderen. Het lijkt misschien een saai onderdeel, maar je zal zien dat wanneer je gaat schetsen je er steeds meer lol in krijgt. Dat is extra leuk als je een echte bloem voor gebruikt. Op die manier kan je heel goed zien wat voor vormen er allemaal in die bloem zitten en hoe het licht op de bloem valt.

 

Voor het schetsen kan je heel simpel papier gebruiken. En hou het niet bij 1 schets, maar maak er gerust 10. Het begint allemaal met eerst kijken, welke vorm en welk licht zie je. Schaduwen, hooglichten? Het begint allemaal met goed kijken.

Zoek een takje of een bloemetje uit de tuin, of koop een mooie bos bloemen of losse bloem voor jezelf. Die kan je gebruiken om na te tekenen en te schilderen. Het leukste in namelijk om te leren schilderen van 3d naar 2d. Kom er nu echt niet uit, dan kan je er altijd een foto bij halen.

We gaan eerst goed naar de bloem kijken. Waarin zie je de hooglichten en waar zie je de schaduwen en wat zijn de middentonen. Door die variatie is een narcis niet simpelweg geel, maar krijg je een dynamisch beeld.

In de video bestuderen we samen de basisvormen van de narcis, tulp en blauwe druifjes. Na het invullen van de basisvorm kijken we naar de hooglichten en de schaduwen.

Houdt dit zo simpel mogelijk, ga er niet teveel details bij halen.

Samengevat:

  • Het tekenen begint met goed kijken.
  • Wat is de basisvorm?
  • Daarna kijk je wat de hooglichten en de schaduwen van de bloem zijn.

De basisvorm is de vorm die je om de bloem heen zou kunnen leggen. Bijvoorbeeld een vierkant of een cirkel. dit is al de eerste stap om de vorm van de bloem te versimpelen. Hierdoor kan je ook veel makkelijker de rest van de bloem invullen. Je weet dan al waar het zwaartepunt komt te liggen en hoe groot de rest van de blaadjes moeten zijn. 

Maak niet maar 1 schets, maar schets 1 bloem meer dan 5 keer.

Volgende week weer een nieuwe video, waarin we beginnen met schilderen!

Liefs,

Judith

Vorige post
Volgende post
Iemand kocht recent een
[time] geleden, vanuit [location]

Bedankt voor je inschrijving!

Dit e-mailadres is al geregistreerd!

Shop de set

Kies opties

Recent bekeken

Bewerk opties
Algemene voorwaarden
this is just a warning
Login
winkelwagen
0 items